Stap 1: begin bij uzelf
Meer informatie voor beginners:
Stamboomonderzoek begint altijd dicht bij huis. Probeer zoveel mogelijk gegevens uit uw geheugen op te diepen en raadpleeg uw familieleden. Vooral oudere familieleden kunnen u waarschijnlijk nog veel vertellen. Ga bovendien op zoek naar bewaard gebleven documenten zoals trouwboekjes, geboortekaartjes, trouwkaarten, rouwkaarten, familieberichten uit kranten ed. om deze gegevens te controleren.
Probeer op deze manier ongeveer 75 jaar terug te gaan. Dan kunt u vervolgens verder zoeken in de archieven. Maar voor dat u dat doet, kan het slim zijn om te kijken of niet iemand anders uw familie al onderzocht heeft. De snelste manier is via internet, bijvoorbeeld via een zoekmachine (zie het zoekvak bovenaan deze pagina of probeer Stamboomzoeker.nl) of via een linksverzamelsite met links naar familienamen (zie bijvoorbeeld in de Internet Gids van deze website). Maar ook al is uw familie al (voor een deel) uitgezocht, dan nog kunt u er natuurlijk voor kiezen om alles zelf opnieuw na te zoeken. Het is nu eenmaal leuk om te doen en u ziet dan ook zelf de originele aktes met bijvoorbeeld de handtekeningen van uw voorouders. Bovendien is het vaak raadzaam om het werk van anderen te controleren op fouten. En tenslotte doet u op die manier de ervaring op die nodig is om de kwaliteit van het onderzoek van anderen te kunnen beoordelen.
Auteursrecht
Stamboomgegevens zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is dus niet toegestaan om zomaar gegevens van andere onderzoekers over te nemen en opnieuw te publiceren. Alleen als u een wetenschappelijk belang hebt, maakt de auteurswet een uitzondering. Maar als u bezig bent met een familie die al eerder onderzocht is en geen nieuwe ontdekkingen doet, is dat wetenschappelijk belang er niet.
Wel is het altijd toegestaan om gegevens over te nemen voor eigengebruik. Als u nooit iets gaat publiceren, hoeft u dus geen rekening te houden met de auteurswet. Maar vrijwel alle genealogen krijgen vroeg of laat de behoefte om hun gegevens te publiceren, op een website of op papier, al was het maar voor een heel klein publiek. Om te voorkomen dat u dan toch inbreuk maakt op het recht van anderen, doet u er verstandig aan om bij het overnemen van gegevens van anderen altijd de auteurswet in acht te nmen.
Terug naar inleiding | Verder met stap 2