Toegevoegd aan de Archiefbank van het Stadsarchief Amsterdam: de Index op de Persoonskaarten. Deze index geeft een beeld van de bevolking van Amsterdam in 1991.
Op 1 oktober 1994 is in Nederland de Gemeentelijke Basisadministratie Bevolkingsgegevens (GBA) ingevoerd. Voorafgaand aan dit geautomatiseerde systeem werkte men met handmatige systemen. Van 1850 tot 1893 werden in alle Nederlandse gemeenten de gegevens van de bewoners van ieder huis op alfabetische volgorde van de straatnamen ingeschreven in registers. Bij verhuizing werd de registratie doorgestreept en op het nieuwe adres bijgeschreven. Omdat boeken snel vol kunnen raken bij veel verhuizingen is men in 1893 overgestapt op een kaartsysteem. Van 1893 tot 1939 zijn de gegevens per gezin op één kaart geschreven. Dit kaartsysteem staat bekend als de ‘gezinskaarten’. Van 1939 tot 1994 werd voor iedere persoon één kaart gebruikt. Deze kaarten worden ‘persoonskaarten’ genoemd. In Amsterdam stapte men een paar jaar eerder over op een geautomatiseerd systeem. Op 21 februari 1991 al werd hier het Gemeentelijk Bevolkingsadministratie Systeem (GBS) in gebruik genomen.
Bij de invoering van het geautomatiseerde systeem werden de Persoonskaarten opgenomen in het archief van de dienst die de bevolkingsadministratie uitvoerde. Deze kaarten zijn nu door de Dienst Persoons- en Geoinformatie gedigitaliseerd en geïndexeerd en overgedragen aan het Stadsarchief.
Deze index geeft een beeld van de bevolking van Amsterdam in 1991. Van dit recente systeem zijn nog maar weinig kaarten voor het publiek online toegankelijk. Alleen kaarten van personen meer dan 100 jaar geleden geboren zijn via de index verkrijgbaar. Maar inzien van de eigen kaart wordt over het algemeen toegestaan in het Informatiecentrum van het Stadsarchief, mits u zich kunt legitimeren met uw paspoort. Een afspraak maken is niet nodig. U kunt terecht van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.00 en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur.
Tags: amsterdam, persoonskaarten